Hizli Tüketim

Hoşgeldiniz!
Yayınlarımıza Yorum Yapmayı Unutmayın.! İyi Bloglar.!
www.eskisehiryasam.blogspot.com.tr
DUYURU

19 Eylül 2014 Cuma

Çiğbörek Nedir-Nerden Gelir?


Çiğ börek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.

Çiğ börek veya özel isim olarak Çiğbörek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak: Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Bu börek Türkiye'nin yerli halkı tarafından Türkiye Türkçesi'nde adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak çiğ börek olmuştur, bu yemek Çiğ Köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe (içli köfte gibi birçok anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur.

Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğini öne sürer.

1500 yıllık tarihi olan çibörek Orta Asya’dan göçen atalarımızın en çok sevdiği yemektir. Çibörek Anadolu’da hatta Avrupa’da yapılsa da bu yemeği en çok sahiplenenler Kırım Tatarlarıdır. Avrupa’da yapanlarda Kırım Tatarlarıdır. 
Öyle ya da ...böyle en eski Türk yemeklerinden olan Çibörek çok hassas dengelere sahip bir yemektir. 
İyi bir Çibörek yapmak için hamurunun ne çok ince ne de kalın olmaması gerekir. İçini hazırlarken kıyma, soğan, tuz, karabiber ve su dengesine dikkat edilmeli. 
Çiböreği kızgın yağa attığınız zaman kıymanın içindeki su buharlaşır ve kıymayı bu buhar pişirir. Siz tavadan alsanız bile kıyma buharla pişmeye devam eder işte bütün lezzeti veren de budur. Hamurunda yumurta ve maya olmadığı içinde yağ hamurun dışında kalır ve düşünülenin aksine diğer kızartmalar gibi ağır olmaz, yağı içine çekmez.
İşte çiböreğe lezzeti veren bu dengeleri kurmak da nesilden nesile devredilen tecrübeyle olur.

0 yorum to “Çiğbörek Nedir-Nerden Gelir?”

Yorum Gönder