Hizli Tüketim

Hoşgeldiniz!
Yayınlarımıza Yorum Yapmayı Unutmayın.! İyi Bloglar.!
www.eskisehiryasam.blogspot.com.tr
DUYURU

20 Eylül 2014 Cumartesi

Eskişehir’de 20 TL’ye Yapılacak 40 Şey

eskisehir_Tramvay

Porsuk Çayı’nda gezen gondolları, birbirinden güzel ve özgün parkları, Tarihi Odunpazarı Evleri ve yöresel lezzetleriyle Eskişehir Anadolu’da adeta bir Avrupa Kenti. Konumu; İzmir, İstanbul ve Ankara gibi şehirlere yakınlığı nedeniyle Eskişehir hafta sonu kaçamaklarınız için ilgi çekici bir şehir. Anadolu’nun bu çağdaş ve modern kentini hem ekonomik hem de dolu dolu gezmen için sana tavsiyeler hazırladık. Karşında “Eskişehir’de 20 TL’ye yapılacak 40 şey”!
1. Tramvaydan tramvaya atla
 eskisehir_Tramvay
Eskişehrimiz tramvay şehri. Her ne kadar sokaklarda yüzlerce insan bu ufak şehirde pek çok yere yürüyerek ulaşmaya çalışsa da tramvaylardaki doluluk oranı yüzünde bir tebessüme yol açacak. Sen yine de fazla yorulmak ve enerjini bu muhteşem şehrin diğer güzelliklerine ayırmak niyetindeysen mutlaka tramvay kullan. Turuncunun beyaza göz kırptığı tramvaylara biniş ise 1,9 TL. Tramvayla Otogar’dan Çarşı’ya, Çarşı’dan Barlar Sokağı’na, Opera’ya, üniversitelere kısacası her yere ulaşabilirsin.

2. Abdüsselam’da balaban kebabı ye
abdusselam_balaban
Adettendir, her ilimizin meşhur bir kebabı muhakkak vardır. Ama Eskişehir’inki gerçekten meşhur olmayı, sevilmeyi, okşanmayı ve afiyetle yenmeyi hak ediyor. Abdüsselam Kebapçısı’nın terbiyeli mis gibi etleriyle yaptıkları bu lezzetli balaban, başka bir yerde yiyeceğiniz balabandan çok farklı. Köfte ve Şiş’in uyumlu lezzeti, kızgın terayağı ve altta çıtır pide, yanda yoğurt, közlenmiş biber, domates ve tamek sos varyasyonlarıyla arzu ettiğiniz şekilde servis edilmesi bizce tam 12’den vuruş. Geç saatte et kalmayabilir, rezervasyon önerilir. Salaş bir mekan olmasına rağmen bir porsiyon Balaban 15 Lira. Şırası tavsiye!

3. Dünyayı gezginlerin gözünden keşfet
 del_mundo
Eskişehir öğrencileriyle ün salmış bir kent. Fakat Eskişehir gezginleriyle de meşhur: Murat ve Yekta Fıçıcı’nın açtığı ve bugün Ankara ve İzmir’de de şubesi olan Varuna Gezgin ‘Cafe del Mundo’; üç katlı sevimli ve dolu dolu binasıyla hizmetinde. Eskişehir’de en çok içecek türünü bulabileceğin mekan olan del Mundo, hafta sonları düzenlediği Quiz Night etkinliğinde ise şehir bisikleti başta olmak üzere pek çok ödül hediye ediyor. Mekanın her bir köşesi başka bir diyar. Genel olarak Irish Pub esintileri taşıyan bu mekanda alt kattaki dünya biraları müzesine göz atabilir, orta katta eski biletleri, kitapları dergileri inceleyebilir ve terasta plakalara, bayraklara bakabilirsin. Ortalama bir alkollü içkinin 10-20 Lira arasında değiştiğini unutma.

4. Oduncu Pazarı değil Odunpazarı
 odunpazari
Eskişehir’in koruma alanı ve gurur duyduğu bir proje Tarihi Odunpazarı Evleri. Yerli ve yabancı turistlerin de en uğrak yeri. Tarihi Eskişehir evlerinin, eskiye sadık kalınarak yenilendiği bu bölge, her zaman hareketli ve capcanlı. Burada sokaklarda kaybolabilir, Atlıhan Çarşısı’nı bulabilir ya da Kurşunlu Külliyesi’ni keşfe çıkabilirsin. Farklı farklı atölyelerde Lületaşı’nın nasıl işlendiğini öğrenmek olağanüstü bir deneyim olacak. Ardından Lületaşı Müzesi’ni bularak olağanüstü eserleri de görmelisin. Tarihi konaklarda kahve molası vererek Osmanlı Usülü servis edilen kahvelerden tadabilirsin. Osmanlı Konağı ve Kasr-ı Nur bizden tavsiye!

5. Çiğ değil çibörek
 ciborek
Eskişehir denince akla Çibörek gelir. Çiğ mi çi mi tartışılır durulur fakat bir gerçek var ki inanılmaz bir lezzet bu çibörek. Papağan yıllardır Eskişehir’de Çibörek’i en iyi yapan yer olarak biliniyor. Dolayısıyla inanılmaz kalabalık, özellikle haftasonları. Bırakın Papağan bir kenarda dursun biz size başka iyi yerler önerelim. Örneğin Seda Çibörek, hemen garın sol çaprazında muhteşem dekoru ve leziz çibörekleriyle sakin bir ortamda sizi bekliyor. Kırım Çibörek Evi’de yine bu işin iyilerinden; Kentpark’ta ve Odunpazarı’nda yerleri var. Çibörekçi ise Üniversite Caddesi üzerinde başarılı bir alternatif. Unutma! Eskişehir’de farklı tarzda Çibörek yapan mekanlar da bulunuyor. Porsiyonlar ise genellikle 5-6 Lira dolaylarında.

6. Kentpark’ta güneşlen
 yapay_deniz
Yılmaz Büyükerşen çok şey kattı Eskişehir’e. Bunlardan en önemlisi ve en çok gündeme geleni tabii ki yapay deniz. İşte bu meşhur yapay deniz Kentpark’ta. Kentpark hemen Otogar’ın yanında, Ankara yolu üzerinde yer alıyor. Koskocaman ve yemyeşil, oldukça sakin bir park, Pazar günleri hariç. Denize girmeyi seviyorsan ve sen de denizsiz duramayanlardansan, yapay denizde biraz olsun keyif yapabilirsin. Altın sarısı kumu, şezlongları, duşları ve şemsiyeleriyle Porsuk Nehri üzerine yapılan Kentpark Plajı, denizi olmayan bir kentte deniz keyfi yapman için hafta içi 5 Lira, hafta sonu 10 Lira karşılığında hizmet veriyor. Deniz haricinde manejde midilliye binebilir, güzel bir yürüyüş yapabilir, hediyelik eşyalar alabilirsin.

7. Sazova’ya pedalla
 sazova
Eskişehir tam bir bisiklet kenti. Buraya boşuna Türkiye’nin Amsterdam’ı demiyorlar olsa gerek. Türlü türlü bisiklet yolları henüz tam olarak birbirine bağlanmamış olsa da, şehrin Odunpazarı başta olmak üzere neredeyse her yerinde uzun bisiklet yolları olduğunu görmek harika. Havalar güneşlendiğinde, özellikle sonbahar ve ilkbaharda bir çok öğrenci gibi sen de bisiklet kiralayabilir, Yenibağlar’dan Sazova’ya pedallayabilirsin. Rota istiyorsan; Yenibağlar, Tren Garı, Tülomsaş, Su Yolu ve Sazova bizce ideal bir rota. Şşşşş… Aramızda kalsın, çok ucuza bisiklet kiralamak istersen saati 2 liradan senetsiz sepetsiz bisiklet veren Metin Abi’yi (Erdem Bisiklet) bul.

8. Devrim Arabası’na selam dur
 eskisehir_Devrim_arabasi
Devrim Arabası bu ülkenin evlatlarının bizce olağanüstü bir başarısı. Filmlere konu olan ve tarihte önemli bir yeri olan tamamiyle yerli malı yurdun malı ilk Türk arabası, üretildiği yer olan Eskişehir Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ)’ın yemyeşil bahçesinde sergileniyor. Şansın varsa, Cemal Gürsel’in emriyle 130 günde üretilen 3 arabadan biri olan Devrim’i bahçede çalışır durumda da görebilirsin. Tam anlamıyla büyük birlik ve başarı hikayesi olan bu tarihe tanık olmak ise ücretsiz.

9. Hamamlarda paklan
 hamam
Hamam deyince aklına Budapeşte geliyor olabilir, zira dünyaca meşhur fakat Eskişehir de hamamlarıyla ün salmış bir kent. Öyle ki, koskoca caddeye Hamamyolu diyecek kadar iddialı bir kent. Eskişehir’de rahatlamak ve kısa bir mola vermek istiyorsan Hamamyolu’nu bul ve buradaki hamamları keşfet. Sabah erken saatlerde gitmek, hijyen takıntısı olanlar için daha sağlıklı olabilir. Hamamlara giriş 10 Lira dolaylarında. Kese attırmak ise paha biçilemez.

10. Barlar Sokağı’nda geceyi gündüze çevir
 barlar
Çibörek, balaban, hamam, devrim eeeeh bu ne be diyorsan, seni yavaşça Vural Sokak’a alalım. Ortalama bir Anadolu kentinin nasıl bir Barlar Sokağı’na sahip olabileceğini düşünüyorsan, bizce hiç düşünme. Çünkü oldukça hareketli ve beklentileri her zaman karşılayan bir gece hayatına sahip. Sayısını bizim sayamadığımız kadar fazla bara sahip olan bu sokak, iğne atsan usulca bir bara geçip eğlenceye ayak uyduracak cinsten. 6:45 kapandığından beri hüzünle takıldığımız bu sokaklardan size tavsiyelerimiz ise; Irish Pub tadında spor bar arayanlar için Los Amigos; popüler kültürün fanboyları için Benzin, marjinal gençlere Social ve Social Roof, How I Met Your Mother tadında gruplu ayaküstü takılmalar için L’acoustique, canlı performanslar için Peyote. Barlar sokağı çok kalabalık, popüler kültürün kölesi olmuş be abi sağlı sollu bar başka bişey yok dersen de sesini azalt ve civarlardaki del Mundo Cafe, Drunken Duck, Traveler’s Cafe, David People ve Varuna Memphis’i bul. Mekanlarda ortalama bir arpa suyu 6 ile 10 Lira arasında değişiyor.

11. Yazılıkaya’yı keşfet
 yazilikaya_Frig_vadi
Ülkemiz maşallah kahverengi tabelalarla dolu bir diyar. Eskişehir’de de bunların alası pekala mevcut. Seyitgazi taraflarına yolun düşerse, Han yoluna dön ve Yazılıkaya Köyü’nü bul. Frig Vadisi üzerinde bir hayli gösterişli bir tepede yer alan Yazılıkaya Midas Anıtı, 17 metrelik bir hayli görkemli görsel bir şölen sunuyor. Anıtı fotoğrafladıktan sonra, arka taraflarda Frig Vadisi’nin derinliklerine doğru ilerleyebilir ve vadiyi tepeden görüntüleyebilirsin. Toplu taşımayla ulaşımın bir hayli zor olduğu bu bölgeye en rahat Seyitgazi otobüsleriyle Seyitgazi’ye gelerek, buradan Han’a doğru otostopla ya dolmuşla şansını denemelisin. Hiç olmadı, Seyitgazi de Seyyid Battal Gazi Türbesi’ni gezersin.

12. Kara Kedi görüp saçını tutma, boza iç
 boza
Eskişehir’in karakedisi pek tatlı, ya da ekşi, tam karar veremedik aslında. Mısırdan yapılan bu güzel ve bizce milli içecek Boza’nın hası Eskişehir’de yapılıyor efendim. Hafif ekşili, biraz tatlı ve yoğun kıvamlı bu boza içilmiyor, yeniyor. Üzerine biraz tarçın, biraz varsa leblebi ve kaşıkla şov başlasın! Normalde buğdayla yapılan bozayı Mısır’la yapan Karakedi Boza Mühendisleri, sizleri mekana girer girmez ayakta karşılıyor, çünkü mekanda ne yazık ki oturacak yer yok ve oldukça ufak. Ama hoş sohbet ve lezzet garanti! Üstelik bir bardak boza sadece 1.5 Lira!

13. Oooo… Şşşş… 1-2-3… Kırmızı…. Şimşekler…
 kirmizi_simsekler_eskisehir
Anadolu’da bir Efsane ve tutkulu taraftarlar arıyorsan Eskişehirspor, Eskişehir Atatürk Stadyumu’nda seni bekliyor. Binlerce taraftarın asla yalnız bırakmadığı ve bilet bulmanın gerçekten zor olduğu maçlardan birine denk gelebilirsen çok şanslısın. Sana önerimiz, atmosferi yaşaman ve bir nebze de olsa hevesini alman için bir başka anadolu takımıyla oynanan ve biletlerin genellikle 20 TL altında olduğu Türkiye Kupası maçlarını takip etmen. Atkını boynuna tak, açık tribüne geç ve Altes’le, Bando Es-Es’le marşlara eşlik et.

14. Eskişehir’in gecelerini hisset
 replay_eskisehir_shakespeare
Danstaki hünerlerini sergilemek ya da yepyeni dostluklar edinmek niyetindeysen, seni gece klüplerine doğru alalım. Eskişehir’in en meşhur gece klübü tartışmasız 222 Park. Konserler, festivaller ve düzenli partilerin hepsi burada. Fakat sana daha güzel daha ucuz bir önerimiz var: ‘Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu!’ – Shakespeare Pub. Neredeyse tüm gençler barlar sokağındaki mekanlar kapandığında buraya akın ediyorlar. Öyle ki içerisi tıka basa doluyor, insanlar önce verandaya ardından da sokağa taşıyorlar. Çoğu zaman girişin 20 Lira+1 Arpa Suyu olduğu bu salaş pub, sahnede özellikle Replay varsa çok eğlenceli bombastik bir yer oluveriyor. Shakespeare sarmazsa Kafe Pi gece geç saatlere kadar açık. O da olmazsa Hayal Kahvesi ve Buda yanyana hazır asker seni bekliyorlar. Unutma! Özel partilerde ve konserlerde giriş ücretleri bir hayli pahalı. Fakat Öğrenci Günleri’nde gece 12’den önce tüm mekanlara ücretsiz girebilirsin, 222 Park dahil. Gecesi gündüzü rengarenk Eskişehir’de, eğlencenin sınırı yok.

15. Eskişehir Sağlık Pide Kampüsü
 saglik_pide
Eskişehir’de yeni öğrenciysen bilmelisin ki en sıkı dostlarının başında Sağlık Pide gelecek. Sağlık, öyle ahım şahım lezzetler sunan, Vedat Milor’un gelip sık sık yemek yediği gurme elit bir restoran değil, fakat dışarıdan baktığında mübarek içeride bir düğün mü var, panayır mı var anlamak da mümkün değil. Uygun fiyatları, hızlıs servisi, pide ve kebap çeşitleriye Sağlık Pide, her öğrencinin kalbini çalmış bir lezzet diyarı. Porsiyon fiyatları 6 ile 15 Lira arasında değişiyor. Ekonomik geziler için de ideal bir yer.

16. Tantuni Mersin’de değil miydi?
 turuncu_tantuni
Hayır, taşındı. Çok ciddiyiz, Eskişehir sokaklarında şöyle bir gezdiğinde ya kendini Mersin’de sanacaksın; ya da Mersin’in Eskişehir’e taşındığına inanacaksın. Bu kadar çok Tantunici’yi bir arada başka şehirde görmen imkansız. Özellike Üniversite Caddesi civarlarında ucuza atıştırmalık bir şeyler arıyorsan, Turuncu Tantuni her zaman kara gün dostun. Yarım ekmeğin arasına kabaca döşenen bu lezzetin midene doğru ipeksi akışı sadece 3 Lira.

17. Kültürsüz sanatsız kalma
 tiyatro_eskisehir
Eskişehir kadar kültürlü, sanatlı bir Anadolu Kenti görmen imkansız. Bugün İstanbul hariç tüm büyük şehirlere kafa tutan hatta kimi zaman onlardan daha iyi kültür sanat etkinliklerine sahip bir kent burası. Özellikle Eskişehir Şehir Tiyatroları vakitlice yasaklanan oyunlar da dahil olmak üzere inanılmaz iyi performanslar sergiliyor. Oldukça başarılı oyunculara sahip Eskişehir Şehir Tiyatroları Oyunları’nı şehrin dört bir yanına yayılan sahnelerde izleyebilirsin. Üstelik öğrenci sadece 3 lira!

18. Mazlumlarda su muhallebisi ye
 mazlumlar_muhallebi
Kuruluşu Cumhuriyet’in ilk yıllarına dayanan bir lezzet serüveni olan Mazlumlar Muhallebicisi, Eskişehir’de artık tam anlamıyla marka olmuş, ancak kalitesinden asla taviz vermemiş mekanlardan bir tanesi. Burada su muhallebisinden kazandibine, krem karamel’den keşküle kadar pek çok tatlıyı, özellikle sütlü olanları tadabilirsiniz. Ancak bizim tavsiyemiz kesinlikle Su Muhallebisi. Gül suyu ve gelincik, üstünde de bembeyaz pudrasıyla servis edilen bu lezzet-i afet sadece 5 lira!

19. Adalar’da Venedik’i hisset
 eskisehir_adalar
Sen Venedik ne alaka demeden biz söyleyelim; Gondol! Eskişehir’de Adalar olduğuna inanıyorsun da gondol olduğuna mı inanamadın? Bizce her ikisine de inan. Eskişehirliler, çok sevdikleri Porsuk Kenarı’na Adalar demeyi çok severler. Öyle ki, Porsuk Nehri boyunca Katamaranla gezip, gondola binerler. Tabi bunu günümüzde yapanların çoğunluğu her ne kadar turist olsa da, onlar da nehir kenarına inip keyifle izliyorlar. Gondol’a binerek Adalar’ın ve Porsuk Nehri’nin keyfini doğrudan içinden yaşayabilirsin. Gondol’la nehirde turlamanın bedeli ise 15 Lira. Daha ucuz bir alternatif arıyorsan, Köprübaşı’ndan kalkan botları yakala, sadece 1.5 Lira. Hele bir de mevsimlerden yaz ise, Kentpark-Köprübaşı arasında karşılıklı yapılan bot seferlerini dene. 3 liraya Eskişehir boyunca botla gezme keyfi bambaşka!

20. İleri Üçlü: Kör Kamil, Neyzen ve Bomanti İsmail
 neyzen_meyhane
İleri üçlü dediysek, bir hayli ileri üçlü. Kör Kamil, Neyzen ve Bomanti İsmail; Eskişehir’in en bilinen ve en çok tercih edilen meyhaneleri. Sahil kentleri kadar gelişmiş bir meyhane kültürü olmasa da, en az onlar kadar samimi ahbaplıklar kurabileceğin yerlerin başında geliyor bu ileri üçlü. Üçü de bambaşka kesimlere hitap etse de, üçünden de dosthane bir keyifle ayrılacağın kesin. Hiç tabelası olmayan fakat mezeleriyle dillere destan Kör Kamil; Eskişehirspor’un kuruluşuna ev sahipliği yapacak kadar tarihi örneğin. Neyzen ise ‘aslan sütü içen kız arkadaş’ profiline sık sık rastlayabileceğiniz fasıllı bir ortam; Barlar Sokağı’nın göz bebeği bir meyhane. Bomanti İsmail ise biraz daha elit, belki. Üçü de güzel, üçü de keyifli.

21. Şelale Park’tan Eskişehir’i seyret
 eskisehir_selale_park
Şelale Park, tüm Eskişehirliler’in sevdiği ve en az bir kere günbatımı eşliğinde ılık bir yaz akşamında şehri seyre daldığı olağanüstü bir park. Şehrin terası olarak adlandırabileceğimiz bu parka Atatürk Lisesi’nin karşısındaki duraklardan kalkan Siyah 1 otobüsüyle doğrudan ulaşabilirsin. Park içerisindeki kafelerde manzaranın tadını çıkarabileceğin gibi, kafelerin dışındaki banklara oturarak ya da çimlere uzanarak da bu muhteşem manzaraya tanıklık edebilirsin. Ha bu arada, fotoğraf makineni yanına almayı sakın ama sakın unutma!

22. Tostçu Memet mi Tostçu İsmail mi?
 bandir_tost
Eskişehirli öğrencilerin uzun bir süredir üzerinde düşündüğü sorulardan biri bu. Leziz mi leziz karşılıklı konumlanmış bu iki tostçu, ezeli rekabet ebedi dostluk mottosuyla yola çıkmış; e bize de bu rekabetin doğurduğu leziz tostları yemek kalmış. İsmail Abi, tostun biraz daha dışına çıkıp kahvaltı tabağı, menemen ve omlette servis ediyor. Memet Abimiz ise tost konusunda ısrarcı. Menüde 3 çeşit tost var sadece. Fakat söylemeden edemeyeceğiz; Tostçu Memet’in Karışık Bandır Tostu ve özel sosu bir harika dostum! Hem de 5 Liracık!

23. Doktorlar’dan Çarşı’ya alışverişe kapıl
 eskisehir_doktorlar
Şehir pratik, hamamların olduğu caddeye Hamamyolu; üniversitenin olduğu yere üniversite caddesi, doktorların olduğu caddeye de Doktorlar Caddesi demişler. Doktorlar Caddesi ya da diğer adıyla İsmet İnönü Caddesi, Eskişehir’de alışverişin başladığı yer. Buradan karşılıklı mağazaları gezmeye başlayarak Köprübaşı ve Çarşı üzerinden kendini Hamamyolu’nda bulabilirsin. Eğer AVM-Sever isen Doktorlar Caddesi’nin başındaki Kanatlı AVM ve yakınındaki Espark tam sana göre.

24. Haşhaşlı çörek ve Met Helvası dene
 41201722_yt_VNoevE4kX5Du82UDxXTRbtw2DY3TyEo27-khBptI
Haşhaşlı çörek satan bolca dükkan göreceksin Eskişehir’de. Kesinlikle yemelisin. Başka bir şehre döneceksen ufak bir hediye olarak da kullanılabilir, gerçekten çok lezzetli. En iyi alabileceğin yer ise; Tarihi Odunpazarı Fırını. Met Helvasını nereden alabileceğini düşünüyorsan, Tanınmış Helvacı bunu en iyi bulacağın tek adres! Fiyatlar uygun, lezzet şahane.

25. Sazova Parkı’nı keşfet
 sazova2
Sazova Park ya da tam adıyla Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, yine Yılmaz Büyükerşen ve ekibinin tüm Eskişehir’e olağanüstü bir armağanı. Kütahya yolu üzerinden bulunan ve hem dolmuş (Espark Önünden geçen 23,19 Numaralı Dolmuşlar) hem otobüsle (Odunpazarı’ndan kalkan Kırmızı/Siyah 11 Otobüsleri) ulaşılabilen bu park, çölün ortasında bir vaha adeta. Masal Şatosu, korsan gemisi, açık hava tiyatrosu, kafeleri ve çay bahçeleriyle herkese hitap eden Sazova Park oldukça geniş bir alana yayılıyor. Parkı yürüyerek gezmek istemezsen, park içerisinde dolaşan minik trene atlayabilirsin. Parka giriş ücretsiz.

26. Hayvanların en iyi dostun olabileceğini unutma
 barinak
Hayvan Barınakları sadece Eskişehir’de değil, neredeyse tüm şehirlerde bulunan olağanüstü yardımsever ve ilgi bekleyen mekanlar. Evsiz, sahipsiz hayvanların itinayla korunduğu ve tedavi edildiği bu barınaklardan bir dost sahiplenmek zorunda değilsin üstelik. Eskişehir’deki barınakları ziyaret ederek buradaki hayvanları sevebilir, besleyebilir; hatta dilersen sahiplenedebilirsin.Tepebaşı Doğal Yaşam Merkezi, Eskişehir-Bursa Karayolu üzerinde yer alıyor ve buraya Odunpazarı’ndan kalkan 50 ve 58 numaralı otobüsler, ya da Anadolu Üniversitesi önünden geçen Bozüyük Minibüsleriyle ulaşabilirsin.

27. 5 Liraya uzaya yolculuk
 uzayevi
Sabancı Uzay Evi, Sabancı grubu ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak bir projesi, Türkiye’nin en büyük uzay evi. Turlar halinde gezilen ve bilet bulmanın bir hayli zor olduğu Sabancı Uzay Evi, oldukça büyük bir sinema salonuna sahip. Görevlilerin bir hayli ilgili ve yardımcı olduğu bu yer, sana eşsiz bir deneyim sunacak. Girişin tam 5 lira, öğrenci için ise 2 Lira olduğunu hatırlatmakta fayda var.

28. Dünyaca ünlü yıldızlarla fotoğraf çektir
 balmumu
Bal Mumu Müzesi, Eskişehir’in en yeni trendleri arasında. Yine bir Yılmaz Büyükerşen projesi olan bu müze, Avrupa’da çok ses getiren farklı örneklere de sahip. Müzede Angelina Jolie’den Beyazıt Öztürk’e, Sakıp Sabancı’dan Mustafa Kemal Atatürk’e kadar tüm sanatçı ve siyasi karakterlerin, liderlerin bal mumu heykellerini inceleyebilirsin. Müzeye giriş 5 lira, haftasonları inanılmaz kalabalık olabiliyor. Unutma, bal mumu müzesi pazartesi günleri ziyaretlere kapalı. Buraya gelerek mutlaka ünlülerle bir hatıra fotoğrafı çektir.

29. Pino’da hamburger ye
 pino
Pino, sadece Kolombiyalı bir futbolcu değil. Pino bir Eskişehir markası, yerli malı bir Fast-Food Zinciri. Eskişehir’de yıllardır süre gelen bu gelenek, leziz hamburgerleri, pizzaları ve tava seçenekleriyle lezzetli bir deneyim sunuyor. Dünyaca meşhur fast-food markalarına Eskişehir sınırları içinde takdire şayan kafa tutan Pino’da, hamburgerler rus salatası eşliğinde servis ediliyor. Menüler doyurucu, fiyatlar ise 3 Lira ve 10 Lira arasında değişiyor.

30. Camdan eserleri gör
 cam
Tarihi Odunpazarı Sınırları içerisinde yer alan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesi olma özelliğini taşıyor. Yerli ve yabancı bir çok sanatçının eşi benzersiz eserlerini barındıran bu müzeye giriş ise tam 3 Lira, öğrenci 1.5 Lira.

31. En büyük rakipleri annen
 pilavci
Pilavcı, Eskişehir’de en uygun fiyata gurme lezzet arayanlara doğrudan tedavi. Ufak ve salaş bir dükkan, mütevazi bir tezgah ve masalar, fakat potansiyeli çok yüksek bir misafir kitlesi. Pilavcı’da eğer oturacak bir yer bulursan, hiç bekleme hemen otur ve kendine bir etli/tavuklu pilav söyle. Yanına kuru fasulye, cacık ve soğan da eklemeyi unutma. İddia ediyoruz, Eskişehir sınırları içerisinde Pilav ve Kuru Fasulye konusunda daha iyisi yok. Üstelik tüm bu ziyafete ödeyeceğin maksimum tutar 20 Lirayı geçmeyecek. Pilavcı, en büyük rakibinin ise annen olduğunu yerlere göklere yazacak kadar iddialı.

32. Üniversite hayatını içinden seyret
 anadolu_universitesi
Eskişehir Üniversite Şehri, bunu Eskişehir’in en ücra köşesinden bile anlamak çok kolay. Fakat öğrencilerin hayatını ve gündelik rutinlerini keşfetmek istiyorsan, Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi kampüslerini bizzat ziyaret et. İkisine de tramvayla yine kendi isimlerine ait duraklarda inerek ulaşabilirsin. Özellikle Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü hem öğrenci hayatı hem de doğal güzellikleriyle keyifli bir öğle geçirmek için ideal yer.

33. Bahar şenliklerine katıl
 ogukonser
Öğrenci hayatının her daim hareketli olduğu Eskişehir’de şüphesiz en eğlenceli zamanlar bahar şenliklerinin olduğu zaman. Anadolu Üniversitesi festivalleri genellikle İki Eylül Kampüsünde yapıyor. Osmangazi Üniversitesi ise festivallerini Meşelik Kampüsünde gerçekleştiriyor. İki üniversitenin de şenlikleri bir hayli hareketli ve eğlenceli. Binlerce öğrencinin ve Eskişehirli’nin yer aldığı bu festivaller genellikle Mayıs ayında. Bu tarihlerde Eskişehir’e geliyorsan, kendini festivallere hazırla! Tüm festivallere ve konserlere giriş ücretsiz.

34. Lületaşı’ndan hediyelikler almayı unutma
atlihan_carsi
Lületaşı değeri bizce bilinmeyen çok değerli bir maden, gün geçtikçe bunu işleyen ustaların da azalması nedeniyle değeri daha da artan bir maden hatta. Belki ileride lületaşından eserler olmayacak, en azından bunu düşünerek bir tane lületaşından tespih, anahtarlık ya da küpe alabilirsin. Lületaşı zarif olduğu kadar çok da şık duruyor. Odunpazarı Evleri, Lületaşı’nın kaynağı. Kendini sokaklara at ve lületaşı almadan bu sokaklardan sakın çıkma. Yine Odunpazarı içerisinde Atlıhan Çarşısı’na özellikle göz at.

35. Şehrin heykellerini keşfet
Esiki_ehir_by_pirosmaniramone
Eskişehir’in her bir köşesinde o kadar çok heykel var ki, şehir adeta açık hava heykel müzesi. Şehirdeki muhteşem Atatürk Heykelleri haricinde; Malhatun Heykeli, Doktorlar Caddesi’nde birbiriyle konuşan teyzeler, Adalar’daki amca, Kentpark’ta sana ve sevdiğine çiçek sunan teyze bunlardan bazıları. Reşadiye Camii’nin tam karşısında da Eskişehir’e hizmet etmiş önemli isimlerin heykelleri göze çarpıyor. Eskişehir’deysen, mutlaka her köşe başındaki heykellere göz at.
36. Esnaf Sarayı’nda avm’lere kafa tut
 esnaf_sarayi
Esnaf Sarayı, İki Eylül Caddesi’nde yer alan ve dışarıdan her ne kadar bir AVM gibi görünse de, aslında AVM’lere kafa tutan onlarca esnafın; esnaflık ahlakıyla hizmet verdiği koca bir bina. Mütevazi görüntüsüne aldanma, içeride tam 500 mağaza olduğu söyleniyor. Tektstil’den teknolojiye, kuyumcudan spor mağazalarına kadar herşeyi burada bulman mümkün. Esna Sarayı, Çarşı Tramvay Durağı’nın hemen yanında yer alıyor.

37. Bu şehrin suyundan içen mutlaka geri geliyor
 kalabak_su
Kalabak, tamamen Eskişehir il sınırları içerisinde ve Eskişehir’in kaynakları ile üretilen; Büyükşehir Belediyesi tarafından evlere servis edilen bölgesel su markası. Eskişehir’in en iyi restoranlarında bile Kalabak Su servis ediliyor. Suyu, her yerden diğer bilinen su markalarına göre yarı fiyatına alıyorsunuz. Bu yüzden Eskişehir gezin sırasında sık sık Kalabak Su içmen bizden tavsiye. Unutma! Bu şehrin suyundan bir kez içen, buraya mutlaka bir gün geri geliyor.

38. Haller’de gönlünce dinlen
 haller
Haller Gençlik Merkezi, Eskibağlar Mahallesi bölgesinde bulunan eski bir sebze ve meyve halinin restore edilmesiyle bugün çok hoş görüntülere sahip iki katlı bir yapı. Alt katında oturup bir kahve içebilir, Mazlumlar’da su muhallebesi yiyebilir, Fellas’da Hamburger ziyafeti yaşayabilir, Shakespeare’de eğlenebilir, Tepebaşı Sahnesi’nde tiyatro izleyebilir, hediyelik eşyalar alabilir ve en önemlisi muhteşem ambiyansın içinde hoşça vakit geçirebilirsin.
39. Köfteci Ali’de kendini ödüllendir
 kofteci_ali
Kötfeci Ali, yıllardır köfte tezgahında hizmet ettikten sonra Eskişehir’in bir kaç yerinde aynı kaliteyle dükkan olarak var olan bir marka. Bizce en lezzetli köfteleri ise; Eskişehir Tren İstasyonu’nun hemen karşısındaki dükkanda yer alıyor. Uzun yolculukların öncesinde burada leziz bir yemek yiyebilirsin. Büyük bir sevgiyle servis edilen bu aşk dolu köfteler (abartmıyoruz), Eskişehir’den en güzel duygularla ayrılmana sebep olabilir. Köfteci Ali’de yiyeceğin bir yemek en fazla 8-15 Lira arasında tutacak. Et sevmeyenler için de Köfteci Ali’nin hemen yanındaki sıra sıra börekçiler güzel bir seçenek.

40. Hüzünlü ayrılıklara şahit ol
 eskisehir_gar
Eskişehir Tren İstasyonu, Türkiye’nin tam ortasında önemli bir bağlantı noktası olması sebebiyle pek çok yöreden insanların en hüzünlü ayrılıklarına ya da en mutlu kavuşmalarına ev sahipliği yapıyor. Eskişehir’den yapacağın yolculuklarda trenin rahatlığını ve sakinliğini tercih etmek; sana güzel insan ve olağanüstü doğa manzaları olarak geri dönecek. Unutma! Eskişehir’den Raybüs’lerle Kütahya’ya giderek önce şehir merkezini keşfedebilir, ardından Çavdarhisar bölgesinde bulunan ve değeri bilinmeyen Aizanoi Antik Kenti’nde harika zaman geçirebilirsin. Kütahya’ya raybüsle ulaşmak ise öğrenciler için sadece 4.75 TL

Alıntıdır.
http://www.geziko.com/blog/eskisehirde-20-tlye-yapilacak-40-sey

0 yorum to “Eskişehir’de 20 TL’ye Yapılacak 40 Şey”

Yorum Gönder